We vinden het belangrijk dat Utrechters gezond kunnen rondkomen. Corona maakt de samenhang tussen gezondheid en geldzorgen voor veel Utrechters meer voelbaar in hun dagelijkse leven. We hebben daarom in 2021 nog meer aandacht voor deze samenhang in onze aanpak van het speerpunt Gezond Rondkomen en de Actieagenda Utrechters schuldenvrij .
Stress sensitief werken blijven we toepassen in bijvoorbeeld onze publieksdienstverlening en contact met ouders en kinderen bij de Jeugdgezondheidszorg (JGZ). We willen het experiment met de stress sensitieve spreekkamers van de JGZ een vervolg te geven. En we blijven in 2021 de JGZ-professionals scholen in het signaleren van geldstress en het bespreekbaar maken ervan. In een gezamenlijk aanpak met de armoedecoalitie en de eerstelijnsgezondheidszorg bieden we professionals meer handvatten om stress door geldzorgen te signaleren en te bespreken. Hierbij is specifieke aandacht voor het jonge kind in aansluiting op het programma Kansrijke start.
We werken ook aan gezond leven en geldzorgen door bijvoorbeeld het faciliteren van een living lab over gezond eetgedrag en geldzorgen in Noordwest. Daarin komen initiatieven voor inwoners met een klein besteedbaar budget samen om impact te vergroten. We voeren de werkagenda Samen voor Gezondheid van Zorg & Zekerheid en de gemeente Utrecht uit waarin in 2021 expliciet aandacht is voor armoede en schulden & gezondheid.
Kennis en onderzoek
De resultaten van het onderzoek naar de samenhang tussen gezondheid en armoede door de Universiteit van Maastricht gebruiken we in 2021 in onze aanpak. Naast wetenschappelijke kennis benutten we continu de ervaringskennis van Utrechters bij de ontwikkeling en uitvoering van de plannen.