Speerpunten

3. Gezond gedrag

Algemeen
Het speerpunt Gezond Gedrag is erop gericht gezondheidswinst te behalen door in de omgevingen van mensen de gezonde keuze gemakkelijker te maken. Dat is nodig omdat gezonde keuzes maken moeilijk is, in het bijzonder voor mensen die te maken hebben met zorgen en stress. We willen met het nieuwe gemeentelijke inkoopbeleid de denk- en innovatiekracht van de markt inzetten om gezondheidswinst te behalen. In 2021 werken we het inkoopbeleid verder uit naar richtlijnen en processen voor in- en externe inkoop die helpen gezondheid te versterken. De meeste impact verwachten we bij thema’s zoals roken en voeding en/of inkoop voor mensen in een kwetsbare positie.

Voedsel
Mede op verzoek van de raad werken we samen met de stad toe naar een voedselagenda met een gezamenlijke ambitie voor een uitvoeringsagenda. We ondersteunen dit proces en aansluitend de uitvoering van deze agenda. Ook werken we met de Provincie Utrecht samen rond de provinciale voedselagenda. En benutten we kansen voor een gezonde leefomgeving en de verbinding tussen stad en platteland voor voedsel.

We realiseren een gezonde voedselomgeving in een gebiedsontwikkeling, in een pilot of in een Regiodeal Foodvalley ‘fieldlab’ samen met partijen in de stad. We gaan door met de lobby bij de landelijke overheid over prijsbeleid, marketing voor ongezonde producten en het stimuleren van gezonde productontwikkeling. Voor de eigen gemeentelijke catering werken we in 2021 concreet de aanbesteding uit waar gezonde voedselkeuzes onderdeel van zijn.

Gezond Gewicht
Onze ambitie is dat meer kinderen en jongeren een gezond gewicht houden of krijgen. Samen met partners uit de stad, voeren we in 2021 het plan van aanpak uit, waarbij de samenhang en focus gericht is op vier punten: Stimulerende leefomgeving, Opvoeden doen we samen, Multidisciplinaire aanpak overgewicht en Gezond Speciaal Onderwijs.

Sporten en bewegen
Sporten en gezonde leefstijl gaan hand in hand en waar dat mogelijk is versterken we dat in samenwerking met SportUtrecht. We zetten daarbij specifiek in op de ontwikkeling van passend laagdrempelig aanbod voor bewegen, ontspannen en gezond eten. We stimuleren sportverenigingen om een rookvrije sportclub te worden met een gezonde kantine en verantwoord alcoholgebruik en met een goede naleving van de alcoholregelgeving voor jongeren onder de 18 jaar.

Roken
De inzet ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ kent brede steun, ook onder rokers. We willen voorkomen dat kinderen gaan experimenteren met roken (zoals(e-)sigaretten of waterpijp), omdat
dit een opstap kan zijn naar toekomstig en structureel roken. We stimuleren dat omgevingen voor kinderen of mensen met gezondheidsklachten rookvrij zijn. Dat doen we bijvoorbeeld met de pilot rookvrije speelplekken in Overvecht en Noordwest. We kijken ook naar ons eigen beleid als werkgever over roken.

Alcohol
In 2021 hebben we voor de naleving van de leeftijdsgrens van alcohol extra aandacht bij cafetaria’s, sportverenigingen en bezorgdiensten. We zorgen voor goede voorlichting op scholen voor scholieren en hun ouders over alcohol en dat geldt ook voor middelen (waaronder lachgas). Ook voor volwassenen is geen of matig alcohol een gezonde keuze en waar dat mogelijk is stimuleren we om die keuze gemakkelijk te maken.

Middelen- en medicatiegebruik
Voor mensen die drugs gebruiken zetten we in op het beperken van gezondheidsschade door goede informatie en testservice. We volgen het landelijk onderzoek naar onnodig en illegaal gebruik van pijnstillers op opiaatbasis. Op grond van de bevindingen van dat onderzoek bepalen we onze acties. In onze contacten met artsen uit de eerste en tweede lijn agenderen we het gebruik van (te) zware pijn- en slaapmedicatie en antidepressiva, onder andere door data hierover met elkaar te delen en te bepreken.

Deze pagina is gebouwd op met de export van