Basistaken
1. Jeugdgezondheidszorg
Het doel van de Jeugdgezondheidszorg(JGZ) is bijdragen aan een gezonde en veilige opgroeisituatie van jeugdigen, zowel als individu als groep. De JGZ heeft een preventieve en signalerende rol in het Utrechtse Stelsel Zorg voor Jeugd. Ook in 2021 voeren we de wettelijke taken van de Jeugdgezondheidszorg uit. Dit gebeurt tijdens 90.000 tot 100.000 contactmomenten per jaar, in dialoog met de ouders. Daarnaast halen we in 2021 een deel van de contactmomenten en vaccinaties uit 2020 in, die niet konden worden uitgevoerd vanwege Corona.
We beschermen onze kinderen zo goed mogelijk tegen infectieziekten. Waarbij we samen met partners in de stad in de vaccinatiealliantie werken aan een hoge vaccinatiegraad en een goede uitvoering van het rijksvaccinatieprogramma. Het vaccinatieprogramma wordt in 2021 uitgebreid door de vaccinatie HPV (die onder meer beschermt tegen baarmoederhalskanker) ook aan jongens aan te bieden.
In 2021 breiden we de gebruiksmogelijkheden van het Ouderportaal waar dat mogelijk is uit. We kijken bijvoorbeeld of we vragenlijsten kunnen laten invullen via het Ouderportaal.
2. Inspectie Kinderopvang
De Inspectie Kinderopvang (IKO) voert ook in 2021 alle verplichte inspecties van kinderopvanglocaties en gastouderopvang uit. Als het nodig is treden wij handhavend op. Dit op basis van het Beleid toezicht en handhaving kwaliteit kinderopvang. Conform onze wettelijke taak. Met ons werk dragen we bij aan goede en verantwoorde kinderopvang in Utrecht, zodat kinderen gezond en veilig kunnen opgroeien. We zijn in gesprek met ondernemers kinderopvang over de handhaving in Utrecht. De uitkomsten hiervan nemen we mee naar 2021.
3. Monitoren van de volksgezondheid
In 2021 verzamelen we voor de Volksgezondheidsmonitor Utrecht (VMU) informatie over de gezondheid van kinderen van groep 7/8 door de Jeugdmonitor Utrecht. Ook verzamelen we informatie onder jongvolwassenen en komen de resultaten van de Gezondheidspeiling 2020 onder volwassenen en ouderen beschikbaar. We besteden in de VMU extra aandacht aan de gezondheid van kinderen in de eerste 1000 dagen. Deze data komen onder andere beschikbaar door de samenwerking met TNO en RIVM. Dit alles doen we vanuit onze wettelijke taak om gezondheid te monitoren. De samenhang tussen de VMU en de andere gemeentelijke monitors wordt in 2021 verstevigd om op een eenduidige manier kennis en data beschikbaar te stellen aan de stad.
We stellen vanuit bestaande externe financiering een gezondheidsexpert aan. Diegene gaat vanuit het perspectief van de inwoners in beeld brengen wat de impact van de corona-maatregelen is op gezondheid en gezondheidsverschillen op de (middel)lange termijn. Hierin werken we samen met en maken we gebruik van kennis van onderzoeksinstellingen, onderwijsinstellingen, gemeenten en GGD-en.
Door het verzamelen, analyseren en duiden van verschillende databronnen en gezondheidsmonitors krijgen we steeds beter zicht op de ontwikkelingen in de gezondheid van de inwoners van Utrecht. Daarmee leggen we de basis voor het nieuwe Utrechts Gezondheidsprofiel dat begin 2022 verschijnt.
4. Zorg voor Utrechters in een zeer kwetsbare positie
Wij blijven in 2021 met partners bijdragen aan een menswaardig bestaan voor de meest kwetsbare Utrechters. Dit doen we door het bieden van passende zorg. Zo dragen we samen bij aan de veiligheid en leefbaarheid van de stad. We continueren de sociaal-medische zorg aan daklozen en mensen in vervuilde en/of overvolle woningen. Ook zetten we de uitvoering van onze taken in de regionale toegang tot de maatschappelijke opvang en beschermd wonen voort. Samen met onze partners horen en zien we wanneer een menswaardig bestaan in het gedrang komt en zoeken we naar oplossingen. De Coronacrisis heeft op onze basisdienstverlening weinig invloed: we blijven zorg bieden, al dan niet in aangepaste vorm. Er is extra inzet nodig voor daklozen die vanwege een (mogelijke) besmetting met Corona, terecht moeten kunnen in een noodlocatie. De locatie uit 2020 wordt gecontinueerd tot medio 2021, inclusief de benodigde extra medische inzet. Voor heroïneverslaafden blijven we in 2021 behandeling bieden met heroïne onder medisch toezicht.
In lijn met de afspraken in het coalitieakkoord bieden wij sekswerkers van de tippelzone ondersteuning op maat en uitstaptrajecten aan. De sekswerkers kunnen begeleiding krijgen van zowel de bestaande hulpverlening (Belle) als van ‘De Participatieformule’. Centraal staat het maken en uitvoeren van een toekomstplan. Dit als voorbereiding op de sluiting van de tippelzone op 1 juli 2021.