1 In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

Indicatoren Volksgezondheid

In Utrecht hebben we met het nieuwe Volksgezondheidsbeleid 2019-2023 'Gezondheid voor iedereen' gekozen om in te zetten op gezondheidswinst voor iedereen. Dat doen we met het uitgangspunt kansengelijkheid. Dat betekent dat bij alles wat we doen, we proberen het meeste verschil te maken voor de inwoners die dit het meest nodig hebben. Niet voor ieder hetzelfde, maar voor ieder het zijne. Werken aan gezondheidswinst voor iedereen, en daarmee het verkleinen van gezondheidsverschillen, vraagt om een lange adem. We hebben daarom met onze doelstelling ingezet op 2040. Om te monitoren hoe het met de lange termijn doelstelling gaat, kijken we naar de indicator ‘goed ervaren gezondheid’, uitgesplitst naar:

  • leeftijd
  • wijken
  • opleidingsniveau
  • mate waarin men kan rondkomen
  • migratieachtergrond

Ervaren gezondheid is het oordeel van Utrechters over hun eigen gezondheid en heeft betrekking op zowel de lichamelijke als geestelijke gezondheid. Deze indicatoren geven ons inzicht in de gezondheidsverschillen in de stad. We gebruiken ze om samen met de stad jaarlijks trends te signaleren, deze te duiden en als het nodig is onze inzet aan te passen. Dit doen we volgens het Utrechtse Sturingsmodel en bijbehorende waarderingsmethodiek.

Op de website van de VMU is een pagina waar de indicatoren met infographics en grafieken zijn weergegeven. Deze gegevens houden we actueel. Hiermee kunnen we trends 2- of 4-jaarlijks zichtbaar maken. Hieronder is de ervaren gezondheid weergegeven naar opleidingsniveau en de mate waarin men kan rondkomen. Opleiding en inkomen zijn de gegevens waarmee vaak de sociaaleconomische status wordt bepaald en die lichten we daarom extra uit. We blijven werken aan het zo goed mogelijk inzichtelijk maken en weergeven van de gezondheidsverschillen in onze stad.

 Lijngrafiek ervaren gezondheid naar opleidingsniveau. Ruim een derde van de Utrechtse volwassenen die alleen basisonderwijs hebben gehad ervaren hun gezondheid als (heel) goed. Dit is stabiel tussen 2012 en 2018. Onder volwassenen die als hoogst afgeronde opleiding een mbo-, havo- of vwo-opleiding hebben daalde het percentage dat hun gezondheid als (heel) goed ervaart van 80% naar 74%.

 Lijngrafiek ervaren gezondheid naar kunnen rondkomen. Minder dan de helft van de Utrechtse volwassenen die grote moeite hebben met rondkomen ervaart zijn of haar gezondheid als (heel) goed tussen 2012 en 2018. Onder volwassenen die enige moeite hebben met rondkomen daalde het percentage volwassenen met een (heel) goed ervaren gezondheid van 72% naar 59%. Onder volwassenen die geen enkele moeite met rondkomen ervaren steeg het percentage met een (heel) goed ervaren gezondheid van 83% naar 87%.

Deze pagina is gebouwd op met de export van