1 In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

1.1 In 2040 zijn de gezondheidsverschillen in Utrecht tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen ten opzichte van 2012

Wat gaan we daar voor doen?

Door de grote impact van Corona op onze partners en de inwoners van de stad ging in 2020 veel van onze inzet naar het bestrijden van de Coronacrisis. Hoe de situatie zich zal ontwikkelen, is nog onzeker. Onze plannen gaan uit van een jaar zonder nieuwe Corona golf.

We brengen onze gezondheidskennis in op allerlei gebieden in het sociale en het fysieke domein en zitten aan tafel in de wijk, stedelijk, regionaal en internationaal. Hierbij werken we samen met onze partners in de stad. Zo zijn we actief partner in de Health Hub Utrecht en benutten we het Health Hub netwerk om inhoud en richting te geven aan de gezondheid en het geluk van Utrechters. Ook op de lange termijn.

 Pictogram van een hart dat uitbeeldt dat Basistaken, Bijdrage GGD regio Utrecht, Speerpunten, In de wijk, stad & internationaal en Verkennende thema’s bijdragen aan Gezondheidswinst.

We zetten in op de directe en achterliggende oorzaken van gezond gedrag. Dit doen we door het uitvoeren van onze basistaken en de inzet op de wettelijke taak van preventie en gezondheidsbevordering. De feitelijke inzet hierop staat beschreven bij de zeven speerpunten en bij de drie verkennende thema’s. We werken aan gezondheid op verschillende niveaus: in de wijken en op regionaal en internationaal niveau.

In de wijk, stad & internationaal

Gezonde Wijk
In 2021 zetten we onze investering in de wijknetwerken voort. Uit de Corona periode leren we dat dit veel oplevert . We geven sturing aan het werken vanuit een gezamenlijke visie op ‘gezondheid voor iedereen’. En richten ons daarbij op de beweging naar de voorkant: de preventie van ziekte en de bevordering van gezondheid in de breedste zin van het woord. We sturen op gezamenlijke focus, werkwijzen en afspraken in gezondheidsopgaven, zoals in het traject ‘Van wijkdata naar wijkdoen’ . We werken aan gezondheidsvragen die actueel zijn in de wijk, waardoor er beter wordt aangesloten bij de vragen en behoeften van inwoners en partners. Daarnaast vergroten we het bereik en de aansluitmogelijkheden van bewoners in een kwetsbare positie. Bijvoorbeeld bij ‘Zet een stap naar gezond leven’ in Noordwest en het Buurtnetwerk Samen Kanaleneiland en Transwijk. In Leidsche Rijn werken we met partners en bewoners samen aan een integrale aanpak ‘Welkom in de Wijk’ om preventief te bouwen aan een Gezonde Wijk. Hiermee voorkomen we ook eenzaamheid.

Gezondheidspact verbindt initiatieven in de stad
Om het werken aan gezondheid voor iedereen aan kracht te laten winnen, bouwen we aan een gezondheidsnetwerk in de stad. Het Gezondheidspact heeft in 2021 een actief ambassadeursteam met circa 10 partners in de stad. Met elkaar spreken zij een belofte uit om het gedachtegoed van het pact verder te brengen en de beweging in cocreatie te helpen uitbouwen. Samen gaan we door met aanjagen, uitbreiden en versterken van het netwerk zodat nieuwe verbindingen, allianties en samenwerking in de stad ontstaan of versterkt worden. We ondersteunen daarbij initiatieven, straat- en buurtnetwerken waarbinnen men samenwerkt en elkaar helpt om gezonder te leven. We zijn actief op een online platform, waar kennis en verhalen gedeeld kunnen worden. In 2021 organiseren we een tweede editie van het Gezonde Ideeën Festival, waarin we onze netwerkpartners het podium bieden en nieuwe partners verwelkomen.

Internationaal
Ook in 2021 nemen we, bestuurlijk en ambtelijk, actief deel aan het WHO European Healthy Cities Network. Lidmaatschap van dit en andere internationale netwerken draagt bij aan ons profiel van Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen. En een sterke lobby in Den Haag en Brussel op kansengelijkheid en het verkleinen van (milieu)gezondheidsverschillen. We passen het WHO advies over de Utrechtse kansengelijkheid aanpak toe, en werken samen aan de praktische toepassing hiervan in het sociale en het fysieke domein. We verkennen de mogelijkheid om in 2022, bij het 900 jarig bestaan van de stad, een internationale (EU en/of WHO) erkenning of prijs voor onze aanpak van Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen’ te verkrijgen. En met Nederlandse partners en de WHO verkennen we de mogelijkheden voor een Nederlands ‘gezonde’ steden netwerk. In 2021 verwachten we enkele nieuwe onderzoeksprojecten voor een gezonde leefomgeving en kwetsbare groepen te starten. Ook dienen we nieuwe onderzoeksvoorstellen in binnen Europese financieringsprogramma’s, gebaseerd op de kennisbehoefte over het gezondheidsbeleid ‘Gezondheid voor iedereen’.

Bijdrage GGDrU

De GGD regio Utrecht en Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio
De GGD Regio Utrecht (GGDrU) voert voor de gemeente verschillende taken uit, zoals soa-spreekuren, de verstrekking van Prep, medische milieukunde en technische hygiënezorg, forensische geneeskunde en werkzaamheden voor de uitvoering van de Wet verplichte GGZ. In 2020 heeft de GGDrU een Corona organisatie in het leven geroepen. De verwachting is dat de GGDrU ook in 2021 nog langere tijd veel werkzaamheden voor de bestrijding van Corona moet uitvoeren. Reizigersvaccinatie ligt sinds medio 2020 stil. In 2021 wordt deze taak heroverwogen.

De taken rondom seksuele gezondheid gaan ook in 2021 door, zoals het bieden van advies en ondersteuning bij seksuele en relationele vorming en genderdiversiteit in het onderwijs. In het bijzonder voor scholieren op het vmbo. En door de inzet van lesprogramma’s zoals Lentekriebels, Je Lijf Je Lief en Lang leve de liefde. We zetten ons in op voorlichting, opsporing en behandeling van soa’s. Prioriteit hier ligt bij de hoogrisicogroepen zoals mannen die seks hebben met mannen, sekswerkers en cliënten met soa-klachten. We richten ons in 2021 op deskundigheidsbevordering van professionals die met Utrechtse risicogroepen werken. Extra aandacht besteden we aan het bereiken van Utrechters met een opleiding op of onder vmbo-niveau en aan Utrechters met een niet-westerse migratieachtergrond. We betrekken hierbij lokale netwerkpartners en nemen dit mee in ons veldwerk bij bijvoorbeeld shisha lounges en voorlichting bij moskeeën.

In het geval van grootschalige ongevallen en rampen is de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) voorbereid en paraat.

Deze pagina is gebouwd op met de export van