Ook in 2021 focussen we ons op de uitvoering van vier opgaven.
1. Een gezonde start voor alle kinderen in Utrecht
2021 is het laatste jaar van het landelijke actieprogramma kansrijke start. Hiervoor organiseren we een stedelijke conferentie om inzichten en resultaten te delen en vervolgstappen te bepalen. Daarnaast doen we in 2021 we het volgende:
- We bieden specifieke voorzieningen voor kinderen en (aanstaande) ouders/opvoeders in een kwetsbare positie. We intensiveren de samenwerking met verloskundigen en kraamzorg.
- Het programma Nu Niet Zwanger is opgestart: verschillende hulpverleningsorganisaties in Utrecht ondersteunen kwetsbare mensen (m/v) een bewuste keuze te maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger raken.
- In meerdere wijken zijn netwerken en/of multidisciplinaire overleggen (MDO’s) rondom geboortezorg en de eerste 1000 dagen actief. Wanneer onderliggende problematiek zoals schulden of huisvesting een knelpunt vormt, wordt dit ingebracht op de doorbraaktafel citydeal inclusieve stad.
- Per 1 januari 2021 vindt een wetswijziging plaats waardoor de JGZ verplicht wordt een prenataal huisbezoek te bieden aan kwetsbare zwangeren en gezinnen. In Utrecht zijn de prenatale huisbezoeken al onderdeel van de werkwijze van de JGZ en biedt de wetswijziging een impuls aan het beter bereiken van zwangeren in een kwetsbare situatie.
2. Alle kinderen doen mee
In 2021 intensiveren we onze inzet in de periode tussen het afgeven van de indicatie voor een risico op taalachterstand door JGZ (leeftijd van 14 maanden) en de daadwerkelijke start van voorschoolse educatie (bij 2,5 jaar). Dit doen we door in te zetten op de volgende punten:
- We breiden het aantal taalhuisbezoeken van Taal Doet Meer uit en maken een koppeling tussen ouders met een peuter van 14 maanden met een risico op taalachterstand en het aanbod van Taal Doet Meer.
- We breiden het aantal ‘ouder-kind groepen’ gericht op taal verder uit.
- Met aanbieders van voorschoolse educatie gaan we ouders en kinderen die zich hebben aangemeld, maar nog niet deelnemen aan de voorschool, gerichter benaderen met informatie en activiteiten.
3. Ouderschap en collectieve aanpak
In 2021 zetten we (mede vanuit het extra geld uit het Coalitieakkoord voor het versterken van de JGZ en de sociale basis) verder in op de collectieve aanpak rondom opvoeden en opgroeien vanuit de JGZ en Lokalis. We versterken het ouderschap door aan te sluiten in de wijk en zorgen ervoor dat ouders en jongeren elkaar ondersteunen bij opvoedvragen. Vragen die horen bij de gewone ontwikkeling van kinderen, zoals slapen, luisteren en gezond gewicht. Door de Coronacrisis is meer gebruik gemaakt van digitale ondersteuning, bijvoorbeeld in de vorm van Webinars voor ouders. Deze digitalisering continueren we omdat we hiermee een andere en grotere doelgroep bereiken over het ouderschap. Samen met partners als buurtteams en specialistische jeugdhulp werken we in 2021 verder aan de onderwerpen 'van partnerschap naar ouderschap' en echtscheidingen.
4. Preventie in samenwerking met partners Stelsel Zorg voor Jeugd
Wij verbeteren de samenwerking tussen buurtteam en JGZ nog verder. In 2020 hebben JGZ en buurtteam initiatief genomen om gezamenlijk casuïstiek op de wachtlijst van het buurtteam in Vleuten te bekijken. Dit om te leren over onderlinge samenwerking voor deze gezinnen. In 2021 kunnen de aanbevelingen breder over de stad gedeeld worden.
De JGZ draagt als partner in de basiszorg actief bij aan de kernpartneraanpak bij het onderwijs, door inzet van kennis en expertise van gezondheid en ontwikkeling van kinderen. We gaan in 2021, mede vanuit het geld uit het Coalitieakkoord, door met het versterken van de rol van JGZ als kernpartner in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. We verwachten in 2021 de eerste resultaten van de pilots in het basisonderwijs.