Daklozenopvang
We willen voorkomen dat mensen dakloos raken door problemen tijdig te signaleren. Als iemand toch dakloos raakt bieden wij goede basiszorg en snel tijdelijke opvang met hulpverlening. Dit met als inzet ‘Eerst een Thuis’: iemand heeft zo snel mogelijk weer een ‘gewoon’ dak boven het hoofd met flexibele ondersteuning zodat iemand zijn/haar leven op deze (nieuwe) plek kan opbouwen en de kans op terugval in dakloosheid kleiner wordt. Om deze ambitie waar te maken werken we intensief samen met regiogemeenten in de U16. Het tegengaan van dakloosheid is een regionale opgave waarvoor we als centrumgemeente hulp van omliggende gemeenten in de regio nodig hebben.
Beschermd wonen
Mensen die 24-uursbegeleiding - thuis of in een woonvoorziening - nodig hebben bieden we zo snel als mogelijk passende hulp en ondersteuning. Zoals vastgelegd in de Regiokoers MO/BW maken we de beweging om mensen, in plaats van in een instelling, zoveel mogelijk met intensieve ondersteuning zelfstandig in de wijk te laten wonen. Dit noemen wij Beschermd Thuis. Door een goede samenwerking tussen zorg en de sociale basis werken we aan een ‘Thuis in de wijk’ voor iedereen, zodat iemand zich opgenomen voelt in de maatschappij. Voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid zijn er GGZ-gebiedsteams waarin behandelaren en begeleiders samen integrale zorg bieden dichtbij in de wijk.
In de begeleiding van cliënten, zowel thuis als in een woonvoorziening, is er altijd aandacht voor financiën en activering gericht op een passende zinvolle daginvulling en ondersteuning in de persoonlijke ontwikkeling. Waar mogelijk zet de cliënt stappen richting werk.
Het hebben van een passende woning is zowel bij uitstroom uit een woonvoorziening als bij 24-uursbegegeleiding thuis van belang. De gemiddelde wachttijd tussen aanmelding van een kandidaat voor uitstroom door een zorgaanbieder en matching naar een passende woning wordt teruggebracht naar twaalf weken.
Mensen met een psychische stoornis met een blijvende behoefte aan permanent toezicht en/of 24 uur per dag zorg in de nabijheid krijgen vanaf 2021 directe toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz). Geschat wordt dat 30% van de mensen die Beschermd woont (Wmo) toegang krijgt tot de Wlz. Wij zorgen er met betrokken partijen voor dat er in de overdracht geen mensen tussen wal en schip vallen en de financiële verschuiving die hiermee gepaard gaat beheersbaar blijft.
Zorg en veiligheid
Mensen die zorg nodig hebben en ook een veiligheidsrisico hebben ontvangen passende zorg en ondersteuning. In de begeleiding hebben we oog voor het risico voor overlast/gevaar voor zichzelf en hun omgeving. Voor wie dat nodig heeft bieden we prikkelarme woonplekken en we versterken de samenwerking met de partners zoals politie en justitie o.a. in het zorg- en veiligheidshuis. We zorgen voor een adequate uitvoering van de Wet Verplichte GGZ.
Opvang na geweld in afhankelijkheidsrelaties
Bij geweld in afhankelijkheidsrelaties is het van belang dat de veiligheid in gezinnen en relaties duurzaam wordt hersteld, de kans op herhaling wordt verkleind en dat er gewerkt wordt aan herstel om terugval te voorkomen. Het signaleren van huiselijk geweld en kindermishandeling is hierbij belangrijk. Zo kan eerder worden ingegrepen en erger worden voorkomen. Het streven is dit soort kwetsbare situaties nog eerder en beter in beeld krijgen om tijdig passende begeleiding te bieden. Er wordt steeds meer ingezet op ambulante hulpverlening wanneer verantwoord en veilig. Als opvang toch nodig is, is deze zo lang als noodzakelijk en kort als mogelijk. Daarmee wordt zo veel als mogelijk voorkomen dat een cliënt en eventuele kinderen in de opvang terecht komen, en cliënten en kinderen de verbinding met hun eigen netwerk en sociale omgeving kunnen behouden.