Onze doelstelling is 'Een veilige stad voor iedereen'. In Utrecht werken we samen aan een stad waar mensen veilig zijn, veilig handelen en zich veilig voelen.
In 2018 hebben we gezamenlijk vastgesteld dat het beleid ten aanzien van het niveau van veiligheid op orde is en de uitvoering van maatregelen goed functioneert. Dat willen we ook graag in 2021 en verdere jaren graag zo houden. Het Utrechts veiligheidsbeleid is er daarom op gericht het veiligheidsniveau 2018 tenminste te behouden. Naast dat we de basis op orde houden richten we ons op een viertal ambities:
- We houden de basis op orde
Het beleid ten aanzien van het huidige niveau van veiligheid is op orde en de uitvoering van maatregelen functioneert goed. Dat willen we graag zo houden, dit is met een groeiende stad een ambitie op zich. Hierbij gaat het om de inzet op veilige wijken en buurten, de integrale aanpak van geregistreerde criminaliteit, het voorkomen van openbare orde problematiek, het zorgvuldig voorbereiden van demonstraties, evenementen, het inzetten van bestuurlijke instrumenten als cameratoezicht en gebiedsverboden.
- Ondermijning steviger aanpakken
Ondermijning is het verzwakken of misbruiken van (de structuren van) onze maatschappij met grote ontwrichtende gevolgen. Ondermijning is veelal onzichtbare criminaliteit. Criminelen willen zoveel mogelijk geld en macht vergaren. Voor hun activiteiten zijn ze afhankelijk van allerlei legale (logistieke) voorzieningen. Het is juist deze verwevenheid tussen boven- en onderwereld waar een grote ondermijnende werking vanuit gaat. De combinatie van omvangrijke criminele vermogens en het eropna houden van andere normen en waarden, waarbij intimidatie en geweld niet worden geschuwd, stelt criminele netwerken in staat ongewenste invloed en (sociale) druk uit te oefenen op onze samenleving. Met een positief handelingsperspectief willen we voorkomen dat mensen verleid worden tot crimineel gedrag.
- Zorg en veiligheid dichter bij elkaar
We willen samenwerking tussen zorg- en veiligheidsprofessionals intensiveren.
Hierbij focussen we ons op personen met verward gedrag, radicaliserend gedrag, overlast gevende jeugd, discriminatie op straat (straatintimidatie, etnisch profileren).
- Een veiliger digitale stad
Digitalisering transformeert onze stad en de samenleving. Traditionele vormen van criminaliteit raken steeds meer verweven met digitale criminaliteit. De maatschappelijke weerbaarheid blijft achter bij de groeiende dreiging van cybercriminaliteit. Bewustwording is nodig zodat we de weerbaarheid vergroten en de digitale veiligheid zoveel als mogelijk kunnen waarborgen.
- Veiliger verkeer
Het aantal verkeersongevallen en verkeersgewonden is licht afgenomen, maar elk verkeersslachtoffer is er één te veel. Veel bewoners ervaren asociaal en gevaarlijk rijgedrag in hun buurt als een groot probleem. We willen het bestaande programma verkeersveiligheid de komende jaren versterken door het veiligheidsnetwerk effectiever in te zetten voor de doelstellingen binnen dit programma.