De ontwikkeling van de stad biedt kansen om gezond stedelijk leven voor iedereen te versterken. Maar ook wordt het voller en drukker met bijbehorende (risico’s op) effecten voor de leefbaarheid. We willen de verstedelijking van Utrecht dan ook in balans houden met de kwaliteit en leefbaarheid voor inwoners en bezoekers. Om gezond stedelijk leven tot stand te brengen is een kwalitatief goede openbare ruimte hierbij van groot belang. Met voldoende groen, ontmoetingsmogelijkheden en mogelijkheden tot bewegen.
Niet alle gebieden in Utrecht ontwikkelen zich in dezelfde mate en ook kennen ze verschillende prioriteiten per gebied. Zo worden in het Stationsgebied, de Merwedekanaalzone, Cartesiusdriehoek en Leidsche Rijn de komende jaren grote gebiedsprogramma’s gerealiseerd en grote aantallen woningen gebouwd. De energietransitie, de mobiliteitssprong en de kwaliteit van de openbare ruimte moeten bij uitstek in deze ontwikkelingen geïntegreerd worden. Per locatie maken we onder andere afspraken over de gewenste woningmix zodat we werken aan gemengde wijken en de verschillende segmenten beter spreiden over de stad, zoals in Woonvisie is vastgelegd.
Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040
In 2021 leggen we de focus op het afronden van de RSU 2040. De RSU2040 is de actualisatie van de visie voor de stad voor de ontwikkeling van de fysieke omgeving en geeft op stedelijk niveau invulling aan de ambities ten aanzien van gezond stedelijk leven. Samen met andere belangrijke koersdocumenten, zoals de nota ‘Koers Leefbare Stad en Maatschappelijke Voorzieningen’, vormt de RSU de stip op de horizon -de koers- van de Omgevingsvisie Utrecht. Bij de prestatiedoelstellingen ‘Het opstellen van ruimtelijke kaders (RSU, omgevingsvisie (deelgebied), stedenbouwkundige plannen, bouwenveloppen, SPvE's en bestemmings- en omgevingsplannen en ‘Het voorbereiden en realiseren van bouwrijpe grond en de aanleg en inrichting van bijbehorende openbare ruimte’ gaan we onder andere op gebiedsniveau in op de gebiedsontwikkelingen en projecten (particuliere initiatieven en grondexploitaties) die bijdragen aan deze stedelijke ambities.
Meerjaren Perspectief Ruimte
In het Meerjaren Perspectief Ruimte (MPR) brengen wij de ruimtelijke opgaven voor de korte (1-4 jaar) én (middel)lange termijn in samenhang in beeld. Thema’s zoals Woningmarkt in balans, Gezond Leefklimaat, Werk voor iedereen en Duurzame Mobiliteit worden in zeven gebieden en wijken van de stad daardoor steviger met elkaar verbonden. We schetsen de stand van zaken van de grondexploitaties en de Investeringsimpuls Ruimtelijke Strategie en sturen bij waar nodig.
Op de bijbehorende website staan alle grote ruimtelijke projecten uit de stad bij elkaar op kaart. We schetsen de stand van zaken van de projecten en de Investeringsimpuls Ruimtelijke Strategie en sturen bij waar nodig.