Op dit moment staan we pas aan het begin van een grote omwenteling als het gaat over het verduurzamen van de energievoorziening in de stad. De afgelopen jaren hebben we ons gericht op de emissies die we als gemeente zelf kunnen beïnvloeden of stimuleren zoals bewoners helpen om energiebesparende maatregelen te nemen of zonnepanelen plaatsen. Dit blijven we in 2021 doen. Daarnaast richten we ons op het afronden van de transitieplannen zoals de Transitievisie Warmte (TVW) en Regionale Energiestrategie (RES). Deze plannen zijn onze pijlers van de drie transities die we moeten gaan realiseren:
- energiebesparing door onder andere isoleren van gebouwen;
- verduurzamen van de energiebronnen;
- aanpassingen in de energie infrastructuur.
We rapporteren over de veranderingen in de CO2-emissies en de groei van hernieuwbare energie. We verwachten dat de CO2-reductie pas flink zal afnemen als de genoemde plannen in uitvoering gaan en grote aantallen woningen van het aardgas gaan, bewoners in grote aantallen isolerende maatregelen nemen en de energiebronnen verduurzamen. En als de overheid de goede context zowel fiscaal, in regels als in financiële bijdragen heeft aangepast aan de afspraken uit het Klimaatakkoord. Daarom rapporteren we naast de indicatoren in de programmabegroting jaarlijks separaat in een Voortgangsrapportage Energie in de Stad over de stappen die zijn gezet voor de energietransitie. In de Voortgangsrapportage zijn veel meer resultaten te vinden over de uitgevoerde activiteiten en worden de lessen die we hebben geleerd gerapporteerd.
Er is gekozen om de verandering in de CO2-emissie en ook de groei in de hernieuwbare energie te monitoren. Voor de effectdoelstelling 20% zonnepanelen op daken in 2025 is een
separate doelstelling geformuleerd.
Naast de landelijke afspraken om tot een regionale energiestrategie te komen met buurgemeenten, een transitievisie warmte en de voorbereiding voor nieuwe aardgasvrije wijken is er ook inzet om zo snel mogelijk klimaatneutraal te worden door energiebesparing bij burgers en bedrijven. Dit is onder andere inzet van adviseren en handhaving bij bedrijven om te zorgen dat onder andere kantoren in 2023 energielabel C hanteren conform landelijke wetgeving. En daarnaast ondersteuning van eigenaar-bewoners met onder meer het regionale energieloket jouwhuisslimmer.nl, energie-adviezen op maat en de duurzaamheidslening.