Bij het opstellen van de Programmabegroting 2021 is de nieuwe Grondstoffennota nog niet behandeld door de gemeenteraad. In de Grondstoffennota, die begin 2021 aan de raad wordt voorgelegd, nemen we een aantal maatregelen. De belangrijkste hiervan zijn de overgang naar nascheiding van plastic, blik en pak. Hiervoor wordt in totaal twee jaar uitgetrokken. Daarnaast wordt gestart met het ontwerpen van een nieuw inzamelmiddel voor groente-, fruit- en etensresten (GFE), specifiek voor hoogbouwgebieden. Als de nieuwe nota wordt vastgesteld, worden de ambities en doelstellingen uit de definitieve Grondstoffennota meegenomen bij de Verantwoording 2021. De maatregelen beschreven in de programmabegroting 2021 betreffen op dit moment dus nog staand beleid, voortvloeiend uit de huidige nota Afval is grondstof
Daarnaast spelen natuurlijk de ontwikkelingen met betrekking tot Corona. In 2020 zagen we de hoeveelheid afval stijgen, met name in de maanden van de lock-down. Tegelijkertijd werd er ook meer afval gescheiden. De ramingen voor 2021 zijn dus onder voorbehoud van de ontwikkelingen rondom Corona en lastig te voorspellen.
Het Nieuwe Inzamelen
Doelstelling is om eind 2021 Het Nieuwe Inzamelen in heel Utrecht, op de binnenstad na, te hebben ingevoerd. Het systeem met ondergrondse containers voor restafval is bijna overal in de plaats gekomen voor de vuilniszak en de kliko voor restafval. Waar mogelijk hebben Utrechters dan de beschikking over kliko’s voor gescheiden grondstoffen. Hiermee kunnen zij deze grondstoffen beter aan huis scheiden. Zo houden we minder restafval over en worden grondstoffen zo veel mogelijk opnieuw gebruikt. De verwachting is dat de hoeveelheid restafval in 2021 hiermee verder daalt naar 215 kilogram per inwoner.
Inzameling binnenstad
In 2020 zijn we overgestapt op een nieuwe manier van inzameling in de binnenstad. Uit een onderzoek naar aslast kwam naar voren dat de oude voertuigen wagens niet konden voldoen aan de 2-tons aslastbeperking. De inzameling in het wervengebied is daarom veranderd en er worden kleinere, lichtere voertuigen uit het bestaande materiaal ingezet. In 2021 start een inkoopprocedure naar voertuigen die passen in onze klimaatambities en de overstap naar elektrisch inzamelen.
Communicatie over afval op maat
We richten de communicatie over afval (inzameling) zo goed mogelijk in op wensen en behoeften van Utrechters. Hiervoor gebruiken we (digitale) bijeenkomsten en reacties van Utrechters en klanttevredenheidsonderzoeken om de wensen en behoeften te peilen. De communicatie is open en begrijpelijk en passen we aan als de situatie daarom vraagt.
Promotie van het gebruik van de Afvalwijzer(app) krijgt ook in 2021 een prominente rol.
Via de Afvalwijzer ontvangen inwoners actuele informatie over de afvalinzameling, maar ook informatie over mogelijkheden voor het voorkomen van afval en het beter scheiden van afval.
Op dit moment zijn er ruim 90.000 gebruikers die aangegeven hebben push berichten te willen ontvangen van de gemeente over afval(inzameling). Een push bericht is een mooi middel om inwoners snel en direct te infomeren over onderwerpen voor belanghebbenden, zoals de verschoven ophaaldagen van het afval rond een feestdag. In 2021 investeren we in verdere promotie van het gebruik van de Afvalwijzer(app) en de versturing van pushberichten. We willen in 2021 boven de 100.000 gebruikers uitkomen, die pushberichten ontvangen.
We blijven de informatievoorziening op de gemeentelijke website actualiseren, niet alleen de Nederlandstalige website, maar ook de Engelstalige website over afval en grondstoffen.
Via gerichte inzet van de sociale media bereiken we verschillende doelgroepen met vragen, voorlichting en advies op maat over afval(inzameling) en grondstoffen èn de invoering van Het Nieuwe Inzamelen.
Naast gerichte online-communicatie investeren we in 2021 in gerichte offline-communicatie over afval en grondstoffen. Hierbij zetten we in op doelgroepgerichte communicatie in wijken/buurten en ook begrijpelijke communicatie op en bij afvalvoorzieningen.