Gezondheidsvoorzieningen online en offline
Onder invloed van Corona heeft de inzet van eHealth en gezondheidstechnologie een vlucht genomen. Een ontwikkeling die we in de stad willen koesteren en doorzetten. We brengen de gemeentelijke rol in deze ontwikkelingen in beeld en handelen waar dat mogelijk is al volgens deze rolopvatting. We voeren de in het najaar van 2020 opgeleverde innovatieagenda uit, samen met partners in de stad. Aandachtspunt in deze agenda is de focus op een mensgerichte aanpak van innovatie. Dit vanuit de breedte van positieve gezondheid met oog voor kansengelijkheid en privacy waarborging. Goede voorbeelden van de inzet van technologie voor gezondheid worden gedeeld ter lering en inspiratie. Daarnaast werken we in de nieuw te ontwikkelen woongebieden mee aan de planvorming van het meegroeien van maatschappelijke voorzieningen, waaronder de gezondheidsvoorzieningen. We denken mee in de realisatie en selectie van aanbieders in de gebieden.
Sociaal medische zorg aan Utrechters in een kwetsbare positie
In het kader van de verkenning van de sociaal medische zorg is in 2020 een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. Dit onderzoek heeft ons inzicht gegeven in de elementen die een rol spelen in de aansluiting van de zorgbehoefte en zorgvraag van zeer kwetsbaren bij het aanbod van (sociaal medische) zorg. De uitkomst van het onderzoek gebruiken we in 2021 om verbeteringen in de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de zorg op stad- en wijkniveau door te voeren.
Kennis als basis
In 2021 zetten we extra in op kennis over de leefwereld (ervaringskennis) van inwoners van Utrecht. Dit doen we rondom Corona en ook in het ‘van Wijkdata naar wijk(d)oen’-traject waarin we samen met partijen in de wijk op basis van verschillende databronnen werken aan een gedeeld beeld van de gezondheidssituatie in de wijk. Vervolgens bepalen partijen uit de wijk waar gezamenlijk (meer) op in te zetten om gezondheidswinst te kunnen vergroten. We verstevigen de samenwerking met kennispartners rondom actuele thema’s, zoals met TNO en het RIVM voor kansrijke start. We organiseren in het kader van de Volksgezondheidsmonitor stakeholdersmeetings met partners uit de stad om kennis op te halen, te verbinden en te verspreiden.