In 2021 verzamelen we voor de Volksgezondheidsmonitor Utrecht (VMU) informatie over de gezondheid van kinderen van groep 7/8 door de Jeugdmonitor Utrecht. Ook verzamelen we informatie onder jongvolwassenen en komen de resultaten van de Gezondheidspeiling 2020 onder volwassenen en ouderen beschikbaar. We besteden in de VMU extra aandacht aan de gezondheid van kinderen in de eerste 1000 dagen. Deze data komen onder andere beschikbaar door de samenwerking met TNO en RIVM. Dit alles doen we vanuit onze wettelijke taak om gezondheid te monitoren. De samenhang tussen de VMU en de andere gemeentelijke monitors wordt in 2021 verstevigd om op een eenduidige manier kennis en data beschikbaar te stellen aan de stad.
We stellen vanuit bestaande externe financiering een gezondheidsexpert aan. Diegene gaat vanuit het perspectief van de inwoners in beeld brengen wat de impact van de corona-maatregelen is op gezondheid en gezondheidsverschillen op de (middel)lange termijn. Hierin werken we samen met en maken we gebruik van kennis van onderzoeksinstellingen, onderwijsinstellingen, gemeenten en GGD-en.
Door het verzamelen, analyseren en duiden van verschillende databronnen en gezondheidsmonitors krijgen we steeds beter zicht op de ontwikkelingen in de gezondheid van de inwoners van Utrecht. Daarmee leggen we de basis voor het nieuwe Utrechts Gezondheidsprofiel dat begin 2022 verschijnt.