Wat gaan we daarvoor doen?
P 2.1.1 De raad vormt samen met het college van B en W het bestuur van de stad. De raad stelt de kaders, heeft het budgetrecht en controleert het door het college gevoerde beleid en de uitvoering
Voordat raadsleden beslissen over plannen voor de stad, willen zij weten hoe Utrechters erover denken. Dat komen ze onder meer te weten door met inwoners en ondernemers in gesprek te gaan tijdens een raadsinformatiebijeenkomst.
Door het coronavirus en de 1,5-metersamenleving verwachten we dat er in 2021 zowel fysieke als digitale raadsinformatiebijeenkomsten zullen zijn. Het aantal bijeenkomsten hangt af van de onderwerpen die in de gemeenteraad aan bod komen. Utrechters worden onder meer via sociale media voor deze bijeenkomsten uitgenodigd.
Via sociale media nodigen we niet alleen inwoners uit voor bijeenkomsten, maar geven we ook een beeld van de lokale politiek en democratie in Utrecht. Voorbeelden zijn vlogs op YouTube en posts op Instagram.
Een aantal keren per jaar geven we een basiscursus Politiek Actief en er is een programma waarin scholieren kennismaken met de gemeenteraad. Via een marktkraam in het stadhuis kunnen inwoners tijdens raadsvergaderingen contact leggen met raadsleden.
Ook nodigt de raad regelmatig Utrechters uit als Gast van de Raad. Zij krijgen een rondleiding door het huis van de democratie (het stadhuis), gaan met raadsleden in gesprek en bezoeken een raadsvergadering.
Los van de activiteiten die de raadsleden dagelijks op eigen initiatief ondernemen, brengen ze ieder jaar een werkbezoek aan alle Utrechtse wijken. Tijdens dit bezoek gaan ze in gesprek met inwoners en ondernemers over onderwerpen die in de wijk spelen. Voor de raadsleden een waardevolle informatiebron om mee aan de slag te gaan.
De gemeenteraad komt maandelijks voor meningsvormende commissievergaderingen en besluitvormende raadsvergaderingen bijeen. De besluiten worden uitgevoerd door het College van Burgemeester & Wethouders dat het dagelijks bestuur van gemeente Utrecht voert binnen de kaders die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Het college voert ook in 2021, op basis van collegiaal bestuur, beleid op een breed scala aan onderwerpen waar gemeenten voor verantwoordelijk zijn. Het college is verantwoordelijk voor de voorbereiding, de communicatie en participatie, de besluitvorming én de uitvoering van de dossiers op de verschillende beleidsterreinen. Gezond Stedelijk Leven is daarbij het overkoepelende thema en het kompas in de aanpak van de coronacrisis. De ontwikkeling van de stad door de verwachte toename van het aantal inwoners wordt benut om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen. Dat doet het stadsbestuur samen met bewoners, ondernemers en partners op lokaal, regionaal, nationaal, Europees en internationaal niveau. Collegeleden vertegenwoordigen het gemeentebestuur bij uiteenlopende gelegenheden op de diverse beleidsterreinen. Verwachting is dat dat in 2021 zowel fysiek als digitaal gebeurt. Het college komt wekelijks bijeen voor besluitvorming over voorstellen die door de ambtelijke organisatie worden voorbereid, een deel van die voorstellen wordt ter besluitvorming doorgeleid naar de gemeenteraad. De gemeenteraad controleert de uitvoering van het college