De buurtteams jeugd en gezin versterken hun netwerk door zich actief in te zetten voor nauwere samenwerking met sociale basis partners, (voor)scholen, huisartsen, KOOS, Spoor030 en vele andere partners. Zij gaan samen na wat de belangrijkste vragen en ontwikkelingen in de verschillende buurten zijn en hoe ze daar met elkaar op in kunnen spelen. Daarnaast zoeken ze elkaar regelmatig op voor zowel ondersteuning van de cliënt als het leren van casusbesprekingen.
De vijf organisaties die voorschool bieden aan Utrechtse doelgroep peuters betrekken tijdig de Jeugdgezondheidszorg en/of het buurtteam als er zorgen zijn. Gezamenlijk met ouders kijken zij of en welke extra ondersteuning een kind en het gezin nodig heeft.
Samen met de kernpartners primair en voortgezet onderwijs blijft het buurtteam zich inzetten om leerlingen en gezinnen te ondersteunen. Daarbij is het voorkomen van thuiszitten een belangrijk topic. Met de komst van KOOS en Spoor030 in de wijken komt in 2021 – daar waar nodig – ook kennis uit de specialistische jeugdhulp meer en beter beschikbaar (voor kernpartners) in het onderwijs. Niet alleen voor kinderen, maar mogelijk ook voor leerkrachten in het kader van deskundigheidsbevordering. Samen zetten ze zich in om de vraag van ouder, leerkracht en kind goed te doorgronden en hen daar direct bij te helpen.
In het komende jaar werkt het buurtteam MBO verder op alle locaties van zowel het ROC Midden Nederland als het MBO Utrecht. Met beide instellingen zijn overeenkomsten gesloten waarbij het buurtteam op de school ondersteuning biedt aan alle studenten, ongeacht hun woonplaats. Wij gaan in gesprek met regiogemeenten over de inzet van het buurtteam MBO en het delen van de financiële lasten van deze ondersteuning.
De buurtteams zijn een belangrijke partner in het voorkomen en oplossen van geldproblemen bij gezinnen. Samen met collega’s van Werk en Inkomen en U-Centraal werken de gezinswerkers aan de verbetering van de toegang tot schuldhulpverlening, aan de hand van de evaluatie van de Kanteling Schulddienstverlening. Om betere ondersteuning aan inwoners te bieden, bereiden zij onder andere de gesprekken gezamenlijk voor en maken zij daarbij duidelijke afspraken over rolverdeling, benodigde ondersteuning en het beoogde vervolg.
Verder wordt de vroegsignalering van schulden in de hele stad uitgevoerd. In juni hebben wij de raad via een raadsbrief nader geïnformeerd.
In 2020 doen de buurtteams en Werk en Inkomen ervaring op met pilots en procesafspraken om inwoners zonder werk of dagbesteding beter te helpen. Dit houdt onder andere in dat ze zo snel mogelijk gezamenlijk met de inwoner, in gesprek gaan om de vragen en behoeften helder te maken en daarbij goed aan te sluiten, ook samen met activeringspartners.De pilot moet inzichtelijk maken of deze aanpak werkt en of inwoners hier ook tevreden over zijn.In 2021 bepalen we het vervolg en welke inhoudelijke en/of bestuurlijke keuzes nodig zijn.
Binnen het programma Samen voor Overvecht blijven de buurtteams in Overvecht zich inzetten om onder meer jonge moeders te ondersteunen en voor de Werkwinkel waarmee jongeren richting werk worden begeleid.
Als vervolg op de pilot praktijkvarianten ondersteuning huisartsen ontwikkelen gezinswerkers hun samenwerking met huisartspraktijken verder. Jeugdgezondheidszorg, KOOS en Spoor030 zijn hier nauw bij betrokken. Onder invloed van de coronacrisis is het vervolg later van start gegaan dan gepland en loopt dit nu door tot in 2022.