De uitvoering van de jeugdbeschermingstaken en Veilig Thuis vindt in 2021 plaats door de organisatie Samen Veilig Midden Nederland (SVMN) en haar onderaannemers de William Schrikker Stichting en het Leger des Heils Jeugdbescherming en jeugdreclassering. Met SVMN hebben we (samen met de andere Utrechtse jeugdregio’s) een subsidiecontract afgesloten voor de uitvoering van deze taken voor de duur van zes jaren. 2021 is het derde jaar.
De doorontwikkeling van SVMN vindt in 2021 plaats conform de veranderagenda die in 2019 is opgesteld en waarover voortgangsberichten in 2020 zijn gepubliceerd. . In 2020 hebben wij het Verwey-Jonker instituut een onafhankelijke reflectie laten doen op de uitvoering van de veranderagenda. De resultaten daarvan hebben geleid tot een aanscherping van de uitvoering van de veranderagenda.
De ministers hebben de kamer op 20 maart 2020 per brief geïnformeerd en aanvullend per brief op 17 juni geïnformeerd over de vereenvoudiging van de jeugdbeschermingsketen. Voor het einde van 2020 zullen zij de kamer te informeren over het vervolg van de doorontwikkeling van de jeugdbescherming. Wij trekken vanuit G4 en VNG verband met de ministeries op om te komen tot een vereenvoudiging en verbetering in de keten van de jeugdbescherming en een betere aansluiting van de rechterlijke macht en het openbaar ministerie op het gemeentelijk zorgdomein . De Utrechtse pilot voor verbetering van de jeugdbescherming levert als één van de zes landelijke pilots inhoudelijke input voor deze doorontwikkeling. En wat we leren in onze en andere pilots in Nederland, passen we binnen het huidige stelsel al zoveel mogelijk toe. We verwachten dat deze ontwikkeling leidt tot snellere en beter passende ondersteuning van jeugdigen en gezinnen door minder betrokken partijen. Dit draagt ook bij aan het oplossen van het tekort aan personeel bij de bij jeugdbescherming betrokken partijen.
In meer dan de helft van de zaken waar de jeugdbescherming voor in wordt gezet, is er sprake van echtscheidingsproblematiek. In Utrecht zetten we in op vroegtijdige ondersteuning van ouders om gezamenlijk tot goede ouderschapsafspraken te komen. En daar waar dat niet lukt, werken we nauw samen met de rechtbank om bij escalerende problematiek rond omgang en gezag, versneld ondersteuning in te zetten voor de ouders.
Daarnaast onderzoeken wij met de Raad voor de Kinderbescherming, SVMN en de buurtteams de mogelijkheden om samen op te trekken rond het werven en behouden van personeel voor de jeugdbescherming in onze stad.