KOOS en Spoor030 blijven in 2021 specialistische jeugdhulp bieden vanuit hun teams in de buurten. Specialisten bieden zorg in de leefwereld van het kind of gezin, bijvoorbeeld op school, thuis of bij de sportclub in de buurt. Ook werkt de specialist nauw samen met professionals uit de basiszorg. Zo kunnen zij eenvoudig meedenken met een huisarts of buurtteammedewerker, zonder dat er sprake is van een overdracht voor het kind of gezin. Om het samenwerken als team in de buurt ten behoeve van het kind en gezin te versterken, vinden er in de verschillende wijken regelmatig casuïstiekbesprekingen of procesevaluaties plaats.
Ook werken KOOS en Spoor030 in 2021 samen met partijen verder aan de ambitie om kinderen zoveel mogelijk thuis op te laten opgroeien, zodat ze zoveel mogelijk naar hun eigen school kunnen blijven gaan met vrienden uit de eigen buurt. Zij zetten in op het verbeteren van de samenwerking tussen zorg en onderwijs (zie ook prestatiedoelstelling 1.1.1.). Om kinderen zoveel mogelijk thuis op te laten groeien is het belangrijk dat ouders de steun krijgen die zij nodig hebben, ook als het ingewikkeld is. Uiteraard is daarbij veiligheid altijd het uitgangspunt. Om ouders te versterken investeren we in de samenwerking met informele zorg, maar mogelijk ook met steungezinnen. Ook onderzoeken KOOS en Spoor030 de mogelijkheden om professionals bijvoorbeeld in de avonduren in een thuissituatie in te zetten om een plaatsing in een instelling te voorkomen.
In 2021 zetten we Yeph maximaal in op de realisatie van de regionale en bovenregionale ambities ten aanzien van essentiële functies. Het expertiseteam van Yeph biedt in Utrecht vroegtijdig specialistische expertise en consultatie aan hulpverleners die al betrokken zijn bij een gezin, en denkt mee over passende oplossingen bij KOOS, Spoor030 of buurtteam. Voor de groep kinderen voor wie er regionaal (nog) geen passende oplossing is, vindt de inzet van een essentiële functie zoveel mogelijk ambulant plaats. Als jeugdhulp met verblijf toch noodzakelijk blijkt, dan is dat met maximale betrokkenheid vanuit de jongere zelf, de ouders en anderen die voor hem/haar belangrijk zijn. Jeugdhulp met verblijf wordt geboden in een kleinschalige, gezinsgerichte setting, en in de buurt van thuis zodat het gewone leven zoveel mogelijk door kan gaan. Bestaande verblijfslocaties van Yeph dienen in lijn met deze ambities te worden af- en omgebouwd. Jeugdhulp met verblijf is nadrukkelijk een onderdeel van een ambulant traject en met snel een perspectief op een toekomst thuis of in een gezin(svorm). Het realiseren van deze ambities vergt tijd en samenwerking met diverse partijen. In 2021 zet Yeph hier stappen in door verdere ontwikkeling van de expertiseteams en intensivering van de samenwerking met de partners in de stad en de keten. Als vangnet voor de regionale en bovenregionale zorg is er de landelijk ingekochte zorg: Landelijk Transitie Arrangement (LTA). In de landelijke overleggen zetten wij in op inhoudelijke transformatie, zo laag mogelijk administratieve lasten en nauwe samenwerking en kennisdeling met lokale partners in casuïstiek.