Eind 2019 is een nieuwe behoefteberekening uitgevoerd voor binnen- en buitensport door het Mulier instituut. Deze behoefteberekening/prognose actualiseren we elke twee jaar. Dit om veranderingen in de bevolkingsprognoses, woningbouwplanning, en ontwikkelingen in de (Utrechtse) sport mee nemen bij de behoefteberekeningen en bij de programmering van nieuwe sportaccommodaties. De meeste recente behoefteberekening biedt een langere doorkijk (tot 2040) en laat mede daarmee ook een grotere behoefte aan velden en sporthallen zien. Samen met SportUtrecht brengen we in kaart hoe we de verenigingen en sportaanbieders zo goed mogelijk in deze behoefteberekening kunnen meenemen en hen informeren over de uitkomsten. In 2021 voeren we de nieuwe meting uit en we verwachten eind 2021 een nieuwe rapportage. We blijven in gesprek met de studentensport over mogelijke kansen om elkaars sportaccommodaties beter te benutten.
In de Utrechtse sportagenda is Ruimte voor sport en gebruik van sportaccommodaties in een groeiende stad een van de accenten.
Door de noodzakelijke sluiting en later weer de heropening van de sportaccommodaties door het Coronavirus hebben we een intensiever contact met de gebruikers van de sportaccommodaties. Dit intensieve contact willen we behouden. We onderzoeken of de veranderende behoefte vraagt om innovatieve aanpassingen van de (buitenruimtes bij) zwembaden en de sportparken om meer sporters/bezoekers te trekken en daardoor het gebruik en de sportparticipatie te verhogen.
Buitensport
De bezetting van de hockeyvelden is zowel doordeweeks als op zaterdag en zondag zeer hoog. Bij voetbal zien we dat de bezetting op zaterdag hoog is, maar doordeweeks en op zondag veel lager. We streven er naar ook de voetbalvelden op termijn beter te benutten op de zondag. Daardoor kunnen wachtlijsten beter ingelopen worden en zullen de trainingsvelden door de week nog optimaler gebruikt worden. Met de groei van de stad zal het aantal voetballers met 20-25% toenemen. Een opgave die organisatorisch veel vraagt van verenigingen. Met 'Toekomst voetbal' wordt samen met de verenigingen, KNVB en SportUtrecht ingezet om verenigingen hierbij te helpen waardoor zij ook in staat zijn nieuwe leden een plekje te geven. Naast de inzet op het versterken van de verenigingen wordt ingezet op de variabele speeldag, waarmee een betere spreiding van de wedstrijden in het weekend en vrijdagavond plaatsvindt.
Binnensport
Net als in voorgaande jaren streven we naar efficiënt gebruik van de binnensportaccommodaties. De bezettingsgraad is hiervoor nog steeds een belangrijke graadmeter. Tijdens het laatste behoefteonderzoek is door de binnensportverenigingen het signaal afgegeven dat zij in het piekseizoen veel krapte ervaren in de sporthallen tussen met name 18:00 en 22:00. In het dalseizoen is er echter voldoende capaciteit beschikbaar. Ook in de sportzalen die jeugdtrainingen en de recreatieve sportbeoefening wordt ingezet is nog capaciteit beschikbaar.
Zwembaden
We willen alle Utrechters in de gelegenheid stellen gebruik te maken van de zwembaden, zowel voor het leren zwemmen, als het stimuleren van bewegen door deel te nemen aan banen- en doelgroep zwemmen. Daarnaast bieden we zwemwater aan de verenigingen voor het geven van activiteiten op gebied van waterpolo, wedstrijdzwemmen en zwemvaardigheid. De stijgende vraag en de groei van het aantal bezoekers vraagt om een strakke programmering van het beschikbare zwembadwater binnen Utrecht. De vraag naar zwemwater voor het banenzwemmen en de verenigingssport blijft toenemen zoals ook is geconcludeerd in het haalbaarheidsonderzoek overdekt zwembadwater van oktober 2019. Dit onderzoek geeft aan dat uitbreiding van een 25x21 meter bad (8–baans) aan de Westkant van Utrecht de stijgende en verwachtte groei van de verenigingsport tot 2025 en banenzwemmen tot 2040 kan opvangen. We zetten een volgende stap in de realisatie hiervan door ruimte voor de benodigde investerings- en exploitatiekosten op te nemen in het groeikader.
Duurzaamheid en toegankelijkheid
De informatie over duurzaamheid en toegankelijkheid wordt uitgebreider omschreven in het hoofdstuk Vastgoed. Hier noemen we kort de toepassingen die (ook) voor de sportaccommodaties van kracht zijn.
De opgave duurzame energie gaat over het verlagen van de CO2-uitstoot, hernieuwbare energieopwekking en het aardgasvrij maken van de stad. Binnen deze kaders werken we gefaseerd aan een verduurzaming van sportaccommodaties. De financiële middelen die vanuit het coalitieakkoord beschikbaar zijn gesteld zijn ondergebracht in de 'Versnellingsopgave Energieneutraal Kernvastgoed' 2.0. De kracht van deze opgave zit in het identificeren van natuurlijke investeringsmomenten zodat verduurzamingsmaatregelen kosteneffectief worden uitgevoerd en de onrendabele top bij investeringen zo laag mogelijk blijft.
Voor toegankelijkheid wordt de Utrecht Standaard Toegankelijk toegepast bij elke nieuw te bouwen dan wel te verbouwen gemeentelijke accommodatie.
Sporten en bewegen in de openbare ruimte
In de nota Gezondheid voor iedereen staat dat we de openbare ruimte zo ontwerpen dat deze bespeelbaar is en iedereen uitnodigt om te bewegen, te sporten, te verblijven en te ontmoeten.
Ook binnen het programma Samenleven & Sport werken we aan ruimte voor sport en spelen/bewegen in de openbare ruimte. Vanaf 2021 is sporten en bewegen in de buitenruimte een van de accenten in de Sportagenda. Samen met stakeholders zoals SportUtrecht, sportaanbieders en (urban) sporters onderzoeken we wat er nodig en mogelijk is om sporten in de openbare ruimte makkelijker en toegankelijker te maken. Met de sluiting van de georganiseerde sport als gevolg van Corona hebben veel meer mensen het buiten sporten ontdekt. Hierdoor werd de openbare ruimte veel intensiever als sportplek gebruikt en nam de vraag naar nieuwe voorzieningen toe. We gaan onderzoeken welke factoren een sportplek succesvol maken voor sporters en voor de omgeving. Met deze informatie is de verwachting dat we beter grip krijgen op de behoefte aan sporten en bewegen in de openbare ruimte en de rol van (tijdelijke) sportvoorzieningen daarbij. We ontwikkelen een plan om de SportContrainers als tijdelijke voorziening in te kunnen zetten bijvoorbeeld op braak liggende grond. We betrekken daarbij sporters en inwoners om van deze tijdelijke sportplekken een succes te maken.
Samen met de buurtsportcoaches van SportUtrecht kijken we naar de kwaliteit en het gebruik van de Playgrounds. Er is beperkt budget aanwezig om kwalitatieve aanpassingen te doen waardoor het aanbod beter aansluit bij de vraag van kinderen en jongeren. De Playgrounds zullen daardoor gefaseerd doorontwikkeld worden.