We zetten met name in op de grote groene projecten zoals het vergroenen van de oevers van de Vecht, Kromme Rijn en Amsterdam Rijnkanaal zone. Zo zal in 2021 het eerste deel van de Johan Wagenaarkade verbeterd / ingericht worden als onderdeel van de visie Amsterdam Rijnkanaalzone. Langs de Vecht leggen we het zuidelijke deel van de groene fietsroute langs de Vecht aan (ten zuiden van de Rode brug). Ook werken we op meer plekken in de stad aan die versterking van de Groenblauwe linten, zowel voor mens als dier. In 2021 gaan we verder met de uitvoering van het Groene Lint in Overvecht. In de groenarme delen van Rivierenwijk en Noordwest creëren we samen met bewoners en schoolbesturen ‘groene ommetjes’, waarmee groenere schoolpleinen met de wijk- en buurtparken verbonden worden. Dat spoor breiden we daarna uit over grotere delen van de stad, gecombineerd met de opgaven voor meer bomen en minder verharding. Ondertussen stellen we de contouren van het Rondje Stadseiland aan de Merwedekanaalzijde vast. In het landschap van de Kromme Rijn vergroten we de groene oevers ter hoogte de Mytylschool en het Pieter Baancentrum en met een groene verbinding tussen Lunet 1 en 2. 'Groen, tenzij...' passen we toe in projecten en om aan te sluiten bij de energie van bewoners kunnen bewoners voorstellen doen voor ontharding en vergroening in hun buurt, de zogenaamde 'Groen, tenzij...' projecten.
Met de vergroening van Rivierenwijk, meer bomen in parken en meer woonstraten, vergroenen we de stad in de haarvaten. Dichtbij en van direct belang voor de bewoners en goed voor de biodiversiteit in de stad.
Voor de vergroting van de biodiversiteit en om de stadsnatuur te bevorderen blijven we inzetten op nieuw en samenhangend leefgebied voor flora en fauna, onder andere door de aanleg van de faunapassages. Ook betrekken we inwoners hierbij door de kennis te vergroten over plant- en diersoorten die in de stad voorkomen, het betrekken van inwoners bij de natuurwaardenkaarten (bijvoorbeeld via het twitteraccount Stadsecoloog030) en met het organiseren van dagen waarbij actieve bewoners daadwerkelijk de handen uit de mouwen steken.
Voor een aantrekkelijkere groene leefomgeving voor spelen, sporten en bewegen actualiseren we de speelruimtenorm zodat deze beter aansluit bij de behoefte van kinderen en jongeren. Hierbij speelt ook dat bij toekomstige verdichting van de stad er nadrukkelijk ruimte blijft en komt voor spelen, sporten en bewegen. Een van deze opgaven zit al als belangrijk onderdeel in het Rondje Stadseiland. Ook de vraag naar meer natuurlijke speelplekken past hierbij. In het groenprogramma werken we aan het verbeteren van de parken, zoals het Milan Viscontipark. We zien ook uit de ervaringen in 2020 met de Corona-maatregelen hoe belangrijk onze parken hierin zijn.