Buurtcentra en speeltuinen
De sociaal beheerders van DOCK creëren een toegankelijke en welkome sfeer in de 22 buurtcentra, focussen op inclusiviteit en zorgen ervoor dat niemand zich buitengesloten voelt. Daarnaast initiëren en organiseren sociaal beheerders het driehoeksoverleg (tussen gebruikers, technisch beheer van de gemeente en sociaal beheer van DOCK). Zij zetten zich actief in om de herkenbaarheid en bereikbaarheid van de locaties te verbeteren.
De aanbevelingen uit het evaluatieonderzoek ‘accommodatiebeleid buurtcentra’ (november 2020) gaan we uitwerken. Verschillende buurtcentra en een kinderboerderij gaan we bouwkundig aanpassen en/of herinrichten en daarmee aantrekkelijker en functioneler maken. Het betreft de buurtcentra Zuilen, Sterrenzicht, De Leeuw, De Pijler, en Podium Oost. We gaan drie haalbaarheidsstudies naar vervangende nieuwbouw doen voor de jongerenhuiskamers de Boog en Roze Eiland, en de buurtkamer aan het Herderplein. Uitgangspunt bij de bouwkundige veranderingen in de multifunctionele accommodaties (MFA’s) ’t Zand, Weidewereld en Musketon is het behoud van de buurtcentrumfunctie.
We gaan op basis van de uitkomsten van de haalbaarheidsstudie de ontmoetingsfunctie van Nieuw Rotsoord vernieuwen en het terrein van Kinderboerderij Nieuw Rotsoord opnieuw inrichten. In het Stedebouwkundigplan Merwede gebied deelgebied 5 komt een nieuw buurtcentrum annex jongerenhuiskamer.
De capaciteitsbehoefte en benodigde investeringen per beleidsveld brengen we in kaart. Het plan is de bestaande nulmetingen, capaciteitsbehoefte en benodigde investeringen samen te voegen tot één instrument/dashboard voor een meerjarige programmering van maatschappelijke voorzieningen.
Wij faciliteren bewonersinitiatieven om het beheer van welzijnsaccommodaties (deels) van de gemeente over te nemen. We begeleiden, via de sociaal makelorganisatie, deze initiatieven om stap voor stap het medebeheer en/of zelfbeheer van buurtcentra en speeltuinen uit te voeren conform het Beleidskader beheerde speeltuinen 'Speelruimte maken we samen' en Welzijnsaccommodaties in zelfbeheer, visie en uitvoeringskader .
Voor de 21 beheerde speeltuinen in Utrecht wordt gewerkt aan een optimaal speelklimaat voor en met alle kinderen en bewoners. Steeds meer van deze speeltuinen worden beheerd door bewoners. Het aantal verzelfstandigde speeltuinen zal groeien van elf naar dertien, zoals speeltuin de Speelboom, waar gebruikers en omwonenden het initiatief tot verzelfstandiging hebben genomen.