We continueren de inzet van SportUtrecht, onder andere op het gebied van sportstimulering en verenigingsondersteuning . In 2021 vindt de tussenevaluatie van SportUtrecht plaats. Door de gevolgen van de Coronacrisis op de sportaanbieders en op de sportdeelname zal de inzet van SportUtrecht zich in 2021 met name richten op:
- Ondersteunen van sportaanbieders bij het herstellen en/of versterken van de vitaliteit;
- Ondersteunen van laagdrempelig beweegaanbod in de wijken en het versterken van het netwerk eromheen;
- Samen met partners in de sociale basis en de buurtteams stimuleren van bewoners om te sporten en bewegen. De inzet richt zich op bewoners met een afstand tot sporten en bewegen en met de grootste achterstanden in gezondheid. Door de Coronacrisis is deze groep bovendien het sterkst geraakt en groter geworden.
SportUtrecht voert het Paul Verweel Sportfonds (sportattributen) uit waarbij ingezet wordt op extra middelen via fondsenwerving. Kinderen in armoede laten we kennismaken met sport- en culturele activiteiten door andere inzet van buurtsportcoaches U Make & Move, in samenwerking met Zimihc.
De samenwerking tussen partijen in de sociale basis jeugd en volwassenen is versterkt door de coronacrisis. We borgen deze versterkte stedelijke samenwerking.
We blijven werken aan de thema’s vitale aanbieders, positieve sportcultuur en inclusief sporten en bewegen uit het Utrechts Sportakkoord . Middels challenges dagen we partijen in de stad uit om een bijdrage te leveren aan deze thema’s. Het belang van inzet op de speerpunten uit het Utrechts Sportakkoord is met de crisis versterkt. Zo sluit het thema vitale sportaanbieders aan bij de inzet die nodig is op het op peil brengen en houden van de vitaliteit van sportaanbieders. Hierbij gaat het onder andere om het ondersteunen van bestuurders op financieel beleid en bestuurlijke vraagstukken. We zetten expliciet in op het versterken van een positieve en veilige sportcultuur bij sportaanbieders als onderdeel van vitaliteit. Hierbij sluiten we onder andere aan bij de Regenboogagenda en de Anti-discriminatie agenda en werken we samen met lokale en landelijke partners zoals het platform Sporters helpen Sporters en Centrum Veilige Sport. Zodat iedereen met plezier en in een sociaal veilige omgeving kan sporten en bewegen.
Samen met FC Utrecht, SportUtrecht en andere maatschappelijke organisaties vormen we een living lab ‘Calibrating inclusive sporting encounters’ waarbij de universiteit Utrecht onderzoekt hoe we sportieve ontmoetingen inclusiever kunnen maken. De living lab vindt plaats in Leidsche Rijn en richt zich op jongeren.
In de wijken waar de zwemvaardigheid lager ligt dan gemiddeld zetten we extra in op het stimuleren van de scholen op deelname aan het schoolzwemprogramma. Kinderen krijgen zwemles aangeboden gedurende het schooljaar (en indien nodig tijdens de schoolvakantie) met de doelstelling is om alle kinderen minimaal het Zwemdiploma-A te laten behalen.