Investeringsprogramma
Vervanging riolering
In 2021 willen we 7,6 kilometer riolering vervangen. Uitgangspunt daarbij is dat we bij de vervanging direct klimaatbestendige en circulaire maatregelen nemen. Dit betekent dat:
- We proberen bij rioolvervangingen altijd proberen de afvalwaterstroom en de hemelwaterstroom van elkaar te scheiden, het zogenaamde afkoppelen. Het hemelwater willen we vasthouden op de plek waar het gevallen is en het infiltreren in de bodem ten behoeve van de aanwezige bomen en het andere groen. Daar waar mogelijk halen we gelijktijdig niet-functionele verharding weg en vervangen het door groen (principe 'Groen, tenzij...').
- We zorgen ervoor dat zowel de nieuwe ondergrondse hemelwaterriolering als de openbare ruimte in staat zijn de steeds intensiever wordende buien te kunnen verwerken conform de doelstellingen in de Klimaatadaptatie Visie en het Plan Gemeentelijke Watertaken.
De focus bij ons vervangingsprogramma ligt in de naoorlogse wijken. Deze riolen zijn in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw aangelegd en zijn na gemiddeld 70 jaar aan vervanging toe. De komende vijftien tot twintig jaar gaan we daarom een zeer groot deel van de riolering in deze wijken vervangen. Hiermee vormt de rioolvervanging tevens een belangrijke impuls voor de gewenste vernieuwing van de openbare ruimte in de naoorlogse wijken.
In 2021 verwachten we in Overvecht te starten met de rioolvervanging in de Taagdreef en omgeving en in de Orinocodreef. Verder gaan we door met de planvorming voor de Amazonedreef en omgeving, zodat we daar in 2022 met de uitvoering kunnen starten. In Kanaleneiland starten we in 2021 met de rioolvervanging in de Bernadottelaan en de aangrenzende straten. Daarnaast verwachten we te kunnen starten met de rioolvervanging in de Europalaan als onderdeel van de ontwikkeling in de Merwedekanaalzone. In Hoograven starten we met de rioolvervanging in de Oudegeinlaan in aansluiting op de herontwikkeling van de aangrenzende bebouwing.
Verder gaan we in 2021 door met het vervangen en/of verbeteren van de riolering in De Meern. Zo gaan we door met de vervanging van de riolering in de wijk Nijevelt (Marelaan en omgeving). Gelijktijdig leggen we hier drainage aan om bestaande grondwateroverlast te verminderen. Ook gaan we door met het verbeteren van de riolering en de ontwatering in de Gaag in de wijk Veldhuizen. Tot slot starten we met de vervanging van de riolering in de Castellumlaan en de Woerdlaan in De Meern-Noord in combinatie met het vervangen van de wegverharding.
Tot slot starten we met het relinen (het aan de binnenzijde verstevigen van het bestaande riool door het inbrengen van een soort kous) van de oude transportriolen in (delen van) de Anton Geesinkstraat, de Omloop en de Jutfaseweg. We kiezen hier voor relinen (het aan de binnenzijde verstevigen van het bestaande riool door het inbrengen van een soort kous), omdat dit aanzienlijk goedkoper is dan vervanging van deze grote, diepgelegen transportriolen. Daarnaast liggen er nog geen herinrichtingsplannen voor deze straten die vervanging wenselijk maken. Mocht de komende jaren alsnog een herinrichting van de straten aan de orde zijn, dan streven we ernaar om hier alsnog het hemelwater af te koppelen.
Vervanging rioolgemalen
We gaan door met de renovatie van de rioolgemalen aan de Fuchslaan, Kanaalweg en Cambridgelaan en diverse kleine rioolgemalen. Tevens gaan we door met het herstellen van de funderingen van de riolering in de grachten als onderdeel van het project herstel wal- en kluismuren.
Aanpak locaties met urgent risico op wateroverlast
We gaan in 2021 verder met de in 2020 gestarte aanleg van het nieuwe hemelwaterriool in de Zeeheldenbuurt. Perceeleigenaren, die het hemelwater van de achterzijde van hun daken en hun tuinen aansluiten op het nieuwe hemelwaterriool, verminderen daarmee in de toekomst sterk de kans op wateroverlast. Naar verwachting zijn de werkzaamheden in de Zeeheldenbuurt in 2023 gereed.
Overige hemelwatermaatregelen om de stad klimaatbestendig te maken
Ook bij herinrichtingen in de openbare ruimte zonder rioolvervanging proberen we zoveel mogelijk hemelwater lokaal te verwerken en verharding te verwijderen. Dit stimuleren we door vanuit het programma stedelijk water en riolering financieel bij te dragen aan de maatregelen bij de herinrichting die ervoor zorgen dat het hemelwater beter wordt vastgehouden en verwerkt.
Omdat een groot deel van het gemeentelijke oppervlak geen openbare ruimte is of niet in eigendom is van de gemeente zelf, gaan we ook in 2021 door met de campagne Waterproof030 en Operatie Steenbreek om alle andere eigenaren in Utrecht te stimuleren maatregelen te nemen om verharding terug te dringen en hun eigen percelen hemelwaterbestendig in te richten. Naast voorlichting geven we subsidie voor de aanleg van groene daken. We doen in 2021 onderzoek naar de mogelijkheden om nieuwe subsidieregelingen in te kunnen voeren voor andere bergingsvoorzieningen voor het vasthouden van hemelwater dan het groene dak en voor het hemelwaterbestendig inrichten van terreinen van maatschappelijke voorzieningen zoals scholen en kinderdagverblijven.
Tevens werken we in 2021 verder aan nieuw juridisch instrumentarium om bij invoering van de Omgevingswet het vasthouden van hemelwater en het scheiden van afval- en hemelwater bindend te kunnen opleggen bij nieuwbouw en ingrijpende verbouwingen en/of herontwikkelingen van terreinen.
Via ons eigen vervangingsprogramma en via de stimuleringsregelingen voor de openbare ruimte en via de subsidieregelingen voor overige eigenaren willen we in 2021 bij elke meter rioolvervanging van minimaal 10 m2 verhard oppervlak het hemelwater scheiden van het afvalwater en vasthouden op de plek waar het is gevallen en daar nuttig gebruiken. Hiermee streven in totaal naar 7,6 hectare af te koppelen oppervlak. Waar mogelijk halen we de verharding helemaal weg. De ervaring van de afgelopen jaren leert dat we in een project tussen de 10 en 20 % van het af te koppelen oppervlak helemaal kunnen weghalen en vergroenen.
Beheer- en onderhoudsprogramma
De focus bij het planmatige onderhoud ligt bij het inspecteren en reinigen van de hoofdriolering en de rioolgemalen. Bij het verhelpen van meldingen gaat het om storingen van rioolgemalen en verstoppingen van huisaansluitingen, straatkolken en openbare riolering. Ook in 2021 gaan we door met het ingezette beleid om door risicogestuurd beheer en het gebruik van data het beheer en onderhoud te optimaliseren.