We ontwikkelen de nieuwe antidiscriminatie agenda op basis van de uitkomsten van het participatietraject. Deze presenteren we in het tweede kwartaal van 2021. Daarna start de uitvoering. Onderdeel van de Agenda is een antidiscriminatie-pact met diverse sectoren zoals onderwijs, sport, horeca, en woningmarkt.
We gaan verder met de uitvoering van De Utrechtse regenboogagenda 2019-2022 . We vergroten zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen. Dit doen we onder andere door de verdere uitwerking van de Nederlandse Intersekseverklaring, ondersteuning van gespecialiseerde dienstverlening aan LHBTI+ personen van kleur, interne trainingen, activiteiten zoals Coming Outdag, deelname aan de Canal Pride en het Roze Loper Initiatief, en subsidiering van organisaties zoals COC en het Midzomergrachtfestival.
We ondersteunen de Utrechtse Mensenrechtencoalitie middels onlinecommunicatie en mede-organisatie van tenminste vier inhoudelijke Mensenrechtencafé’s. We onderhouden internationale - met name Europese - contacten met andere Mensenrechtensteden (www.humanrightsutrecht.nl ). We coördineren, in samenwerking met het plaatselijk Shelter City netwerk, , het programma van Shelter City: ontvangst en begeleiding van drie Mensenrechtenverdedigers, elk voor drie maanden.
Het geactualiseerde actieplan Utrecht zijn we samen, De Utrechtse aanpak van polarisatie en radicalisering voeren we uit in nauwe samenwerking met het UzwS-netwerk. De voorwaarden voor de versterkingsgelden van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid zijn gewijzigd. Hierdoor staat de uitvoering van de preventieve activiteiten onder druk. We proberen deze zoveel mogelijk te borgen. De preventieve activiteiten richten zich onder meer op opvoedingsondersteuning, onderwijs, dialoog en ontmoeting, arbeidsmarkt en jongerenwerk.