Kinderrechtenstad
Als Kinderrechtenstad maken wij ons hard voor kinderrechten en specifiek voor de thema’s die de jeugd aangaat. Het komende jaar zetten wij de volgende stap in de ontwikkeling hiervan samen met kinderen, jongeren en onze partners. Hierbij focussen we ons op wat er nodig is om Utrecht de leukste
stad van de wereld te maken. Samen met de Utrechtse jeugd en partners gaan we aan de slag met het in de schijnwerper zetten van Utrechtse jonge helden, het aannemen van een schaduwwethouder Jeugd, ervaringsdeskundigheid nog meer een plek te geven bij verschillende organisaties, (twee)maandelijks met partners een van de artikelen uit het kinderrechtenverdrag aandacht te geven, en jeugd een rol te geven in het actieprogramma ‘Samen stad maken op de Utrechtse manier’. We zorgen hierbij dat jeugd een plek krijgt in de ontwikkeling en werking van wijkplatforms en dat de nieuwe online participatietool aansluit bij jeugd. Natuurlijk blijven wij gemeentebreed jeugdparticipatie aanjagen vanuit onze
ervaring en kennis in het vier jaar werken in Utrecht Kinderrechtenstad.
Vreedzame aanpak
In de Vreedzame aanpak leren kinderen dat ze een stem hebben en mee mogen denken en doen. Voor het komende jaar focussen we ons, samen met de stichting Vreedzaam, op de doorontwikkeling van ouderbetrokkenheid op school en in de wijk, de Vreedzame Sportvereniging, digitaal burgerschap en de inbedding van de Vreedzame aanpak in het aanbod voor inburgeraars. In het schooljaar 2020 - 2021 organiseren we samen met tien Vreedzame scholen en Unicef een kinderrechtenfilmfestival waarbij we in gesprek gaan over kinderrechten.
Ondersteuning
De essentiële inzet in de sociale basis, zoals het jongerenwerk en de informele zorg, houden we overeind en waar nodig versterken we deze inzet. Hierdoor kunnen we kinderen, jongeren en gezinnen die zwaarder getroffen zijn door de maatregelen om het coronavirus te bestrijden de ondersteuning bieden die nodig is. Door een stevige sociale basis, aangevuld met inzet vanuit de basiszorg en aanvullende zorg waar nodig, pakken we zorg en ondersteuningsvragen zo vroeg en licht mogelijk op. Samen met partners bekijken we op welke vlakken extra ondersteuning nodig is en zoeken we hiervoor naar mogelijkheden.
Met het jongerenwerk sluiten we nauw aan bij de vraag van jongeren om zo met maatwerk jongeren op weg te kunnen helpen richting volwassenheid. Het jongerenwerk stimuleert de ontwikkeling van jongeren met ambulant jongerenwerk, groepsactiviteiten, individuele begeleiding, schooljongerenwerk en meidenwerk. Het online jongerenwerk bleek tijdens de lockdown en de rellen in augustus van grote waarde. Het jongerenwerk is goed in positie, via de voor jongeren belangrijkste sociale media. Het online jongerenwerk is stevig doorontwikkeld en deze positieve ontwikkeling wordt voortgezet, zodat jongerenwerkers goed kunnen reageren (door volgen en aanspreken) op signalen vanuit sociale media. Jongerenwerk zet ook stevig in op de groepsaanpak en 1-op-1 begeleiding van jongeren en betrekt daarbij de ouders. Jongerenwerk neemt deel aan de aanpak Straatwaarde om ondermijnende criminaliteit preventief aan te pakken. Hierbij is veel aandacht voor de samenwerking met het netwerk van betrokkenen, zoals de politie. Het jongerenwerk draagt bij aan de ambities van Samen voor Overvecht en aan het programma Utrecht zijn we samen waarbij met extra inzet op meidenwerk, schooljongerenwerk en contacten met ouders polarisatie en radicalisering wordt tegengegaan.
Samen met Volksgezondheid motiveren we ouders tot deelname aan groepsactiviteiten rondom de opvoeding, op thema’s zoals echtscheiding en voortijdig schoolverlaten. Deze activiteiten richten zich op het voorkomen van (ernstigere) problemen, het verminderen van stress en het vergroten van netwerk van ouders.
Naschoolse opvang
Met een subsidie voor aanbieders van naschoolse opvang zorgen we ervoor dat de BSO een passende plek is voor kinderen met een ondersteuningsvraag en zo samen met vriendjes, broertjes of zusjes kunnen opgroeien. Daarnaast investeren we in sociale prestatie voor de jeugd (opvang en begeleiding na school) en vrijwillige inzet. We onderzoeken welke extra inzet op respijtzorg nodig is zodat ook ouders en broertjes/zusjes van kinderen die extra ondersteuning nodig hebben, ontlast kunnen worden.
Samenwerking
We stimuleren de samenwerking tussen de partijen in de sociale basis, zowel onderling als in de samenwerking met de (basis)zorg. De ‘pilot Wederkerig leren’, gericht op het versterken van de samenwerking tussen buurtteam en jongerenwerk en de inzet van ambassadeurs informele zorg, krijgt een vervolg.